Kirpik Dibi İltihabı (Blefarit)

Kirpik Dibi İltihabı (Blefarit)

Kirpik Dibi İltihabı (Blefarit)

Kapak kenarında kirpik dibinde bulunan yağ bezlerinin iltihabına Blefarit denir. Kirpik diplerinde kepeklenme, kaşıntı, kızarıklık meydana gelir. Alerjik ve yapısal nedenlerle oluşur.


Belirtileri nelerdir?

Ensık görülen belirtiler; göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik; kirpik diplerinde ise kabuklanmadır. Bu kabuklar kalınlaştıkça çapak oluşur ve sabahları gözkapaklarının birbirine yapışmasına neden olur. Eğer tedavi edilmezse bu durum daha da kötüye gider ve gözün diğer bölümlerine de yayılarak daha ciddi bir durumun ortaya çıkmasına neden olur. Tedavi edilmezse yayılan enfeksiyon kirpiklerin dökülmesine sebep olabilir.


Blefaritin tedavisi

Göz sağlığı için enfekte olan kirpik diplerini temiz tutmak ve kişisel hijyen çok önemlidir. Özenli ve dikkatli davranılmadığı takdirde hafif vakaları bile tam olarak tedavi etmek son derece güçleşebilir veya tedavi bittikten sonra aynı şikayetler baş gösterebilir.

Evde Kendi Başıma Yapabileceğim Şeyler var  mı?


Gözkapakları düzenli olarak temizlenmelidir. Ilık ve ıslak kompresle kabuklar yumuşatılırsa daha iyi sonuç alınır. Küçük ve temiz bir havlunun sıcak suyla ıslatılıp sıkıldıktan sonra 5-10 dakika göz kapaklarının üzerinde tutulması faydalıdır. Havlu soğudukça sıcak suyla tekrar ıslatılarak sıcak kalması sağlanabilir. Sıcak tedavisinin ardından havluya az miktarda göz yakmayan bir bebek şampuanı dökülüp yatay hareketlere kaşların, gözkapaklarının ve kirpik diplerinin temizlenmesi gerekir. Oluşmuş tüm kabuklar temizlendikten sonra şampuan uygulanan bölge durulanmalıdır. Bu işlemin özellikle sabah kalkar kalkmaz yapılması ve günde birkaç kez tekrarlanması önemlidir. Bazı durumlarda sıcak kompresin ardından, şampuan uygulamasından önce parmak uçlarıyla kirpik diplerine dairesel hareketlerle masaj yapılması da yararlıdır.

Yazar: Dr. İbrahim UYGUNER
Makale Tarihi: 18/05/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522