Diyabetik Retinopati

Hastaliktavesagliktalogo

Diyabetik Retinopati 

Diyabetik Retinopati  Nedir? -Diyabetik Retinopati görme kaybına hatta körlüğe neden olabilen bir göz problemidir. Çoğunlukla kan şekerlerini kontrol edemeyen diyabetli hastalarda görülür.

Diyabetik Retinopatinin belirtileri nelerdir ? -Bu hastalığa sahip çoğu insan belirtiler hastalık ilerledikten sonra kendini gösterir. Buda hastalık tedavisinde çok geç kalınmasına neden olur. Bu nedenle risk altında olan hastaların düzenli olarak kontrolden geçmeleri çok önemlidir.

Belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

·Bulanık görme

·Koyu ve kayan lekeler görme

·Okurken yada araç kullanırken odak noktasındaki cisimleri görmede problem yaşama

·Renkleri ayırmada zorluk çekme

Diyabetik Retinopatinin Teşhisi için test var mı? — Göz doktorlarının uyguladığı bir iki tane test bulunmaktadır:

·Genleşmiş Göz Testi — Test boyunca doktorunuz gözbebeklerinin açık kalması için gözlerine damla damlatır. Damla içerisindeki etken madde etkileşmeye başlayınca doktor retinanızı kontrol eder. Retinanın diyabetik retinopati nedeniyle hasara uğrayıp uğramadığını kontrol eder.

·Dijital Retina Görüntüleme —Bu test için özel bir kamera ile gözünün resmi çekilir. Bu çekilen resmi doktorunuz kontrol eder.

Eğe uygulanan bu testlerde bir sıkıntı görülmezse doktorunuz diğer testleri isteyebilir.

Diyabet hastaları her yıl gözlerini kontrol ettirmelidir. İdeal olanı her yıl göz doktoruna giderek, genleşmiş göz testini de içeren bir check-up yaptırmalarıdır.

Diyabetik Retinopati nasıl tedavi edilir? — Diyabetik retinopati her zaman tedavi edilemeyebilir. Fakat kan şekerinizi ve kan basıncınızı (tansiyon) olabildiğince normale yakın seviyede tutarak diyabetik retinopati olma riskinizi düşürebilirsiniz. 

Diyabetik Retinopatiyi tedavi yöntemleri:

·Fotokoagülasyon — Bu tedavi yöntemi lazer ışını ile sızma yapan damarların kapatılmasıdır.

·Vitrektomi — Bu ameliyat damarlarda sızan kanın göz içerisinden dışarıya aktarılmasıdır.

Diyabetik retinopatiden korunabilir miyim? — Eğer diyabet hastasıysanız, kan şekerinizi ve kan basıncınızı (tansiyon) olabildiğince normale yakın seviyede tutarak diyabetik retinopati olma riskinizi düşürebilirsiniz. Ayrıca kolesterolü de normal sınırlarda tutmak önemlidir.

Op. Dr. İbrahim UYGUNER

Yazar: Dr. İbrahim UYGUNER
Makale Tarihi: 14/06/2010


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522