Kasık Mantarı (Tinea Cruris)

Kasık Mantarı (Tinea Cruris)

Tinea Cruris (Kasık Mantarı)

Tinea Cruris veya Kasık Mantarı derinin uyluk ve kasıkta en sık görülen mantar enfeksiyonlarından biridir. Sıklıkla erkeklerde ve adölesan çocuklarda görülür.  Kasık mantarı 2-3 haftalık doğru bir tedavi ile hemen iyileşir.

Tinea Cruris’ e kasığın saçkıranı da denir. Mantar enfeksiyonu vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir ve farklı adlarla adlandırılır. Örneğin, ayak mantarı, kafanızda ise saçlı deri mantarı gibi.

Kasık Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Çoğunlukla mantar enfeksiyonu tanısı ve tipi mikroskobik inceleme ile tanılandırılır. En sık bulaşı nedenleri arasında aşırı terleme, obezite, nemli ve sıcak hava, duş ve hamam kullanımı, ortak havlu kullanımı, ortak terlik kullanımı, havuz ve benzeri alanlar sayılabilir.

Kasık Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Belirti genellikle cilt yüzeyinde kırmızıdan kahverengine kadar değişebilen bir skala da deri yüzeyinden hafif kabarık lezyonlardır. Etrafında küçük su kabarcıkları oluşabilir, yama şeklinde olabilirler, genellikle kenarları daha koyu renkte ortaya doğru açılan bir renkte gözlenebilirler.

Genellikle kasıkta çift taraflı oluşurlar. Bazen ağrı yapabilir. Kaşıntı genellikle görülür. Pullanma varsa ve kızarıklık enfeksiyonun başladığı anlamına gelir ve diğer kişilere bulaştırma riski taşır. Kaşıntı ve kaşıma ile şişlik oluşur akıntı meydana gelebilir, bu da diğer yüzeyel enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet verebilir.

Kasık Mantarı Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle doktorlar ciltteki bu lezyonu gördüklerinde hemen tanırlar ancak sürüntü örnekleri alarak mikroskop altında değerlendirmek  de gerekebilir. Kültür sonuçları birkaç gün içerisinde doğru tanıya götürecektir.

Kasık Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif olgularda doktor tarafından verilecek merhem yada pomatla kısa sürede tedavi gerçekleşir. Şiddetli veya dirençli mantar enfeksiyonlarında doktorunuzun reçete edeceği ağızdan ilaçları diğer tedaviye ek olarak kullanmak gerekebilir.

NELER YAPMALI?

-          Banyodan sonra kasıkları temiz bir havlu ile kurulayın uzun süre nemli kalmasını engelleyin.

-          Bol, temiz ve pamuklu iç çamaşırları kullanın. İç çamaşırlarınızı her gün değiştirin.

-          İki hafta içerisinde eğer tedaviye rağmen iyileşme başlamazsa mutlaka doktorunuza tekrar kontrole gidin.

-          Başka enfeksiyon belirtileri varsa hemen doktorunuza ulaşın.

-          Eğer yara veya kanama varsa hemen doktorunuza ulaşın.

-          Havlunuzu kimse ile paylaşmayın.

-          Naylon veya sentetik iç çamaşırı kullanmayın.

-          Ciltte lezyon bulunan yerleri tahriş edecek veya zedeleyecek iç çamaşırı ve kıyafetler giymeyin.

-          Lezyonlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız.

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 05/06/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522