Vücutta Mantar Hastalığı Nedir
Vücutta Mantar Hastalığı
Vücuttaki mantar hastalığı bir deri enfeksiyonudur. İngilizce adı ringworm olan bu hastalığın (worm: kurt) sanıldığı gibi kurt ile ilgisi yoktur.
Vücutta mantar hastalığı nedir?
Eğer bir mantar derinize bulaşırsa mantar haStalığına yakalanırsınız. Mantarı, birkaç farklı şekilde kapabilirsiniz. Enfekte olmuş bir kişi, bu mantarı yakın temas yoluyla başka birine geçirebilir. Mantar tarak, havlu ve yatak gibi kişisel kullanım malzemelerine temas yoluyla da yayılabilir. Ayrıca, enfekte olmuş bir hayvana temas sonucu da mantara hastalığına yakalanabilirsiniz. Kediler ve köpekler mantar hastalığına yakalanabilirler ve inekler gibi bazı çiftlik hayvanları da bu hastalığa yakalanabilir.
Mantar hastalığı, üzerlerinde çok fazla kıl olmayan derilerin düz kısımlarını etkileme eğilimdedirler. Çocuklarda yetişkinlerden daha fazla yaygındır. Mantar hastalığı kasıkları da etkiler. Kasıklarda meydana gelen mantar hastalığı özellikle erkeklerde ve çok fazla spor yapan gençlerde yaygındır.
Belirtileri Nelerdir?
Mantar hastalığı genelde kırmızı, pul pul bir nokta olarak başlar. Bu nokta zamanla dışa doğru yayılır. Bu döküntü çoğunlukla kaşıntılıdır. Bu döküntün merkezi iyileşmeye başlayıp bir halka şeklini olabilir. İngilizce adı olan ringworm (ring:halka) buradan gelir.
Kasıkları etkileyen mantar hastalığını biraz farklı belirtileri vardır. Halka şeklinde bir döküntü yerine, baldırlarınızın en üstündeki kıvrımlanan yerin etrafındaki deride geniş bir kısmın kızarmasına neden olma eğilimlidir.
Vücut Mantarında Tedavi?
Mantar önleyici bir krem çoğu kişinin mantar hatalığını iyileştirir. Fakat, ileri derece mantar hatalığınız varsa ya da cildinizin büyük bir bölümünü etkiliyorsa, doktorunuz bunun yerine tablet almanızı önerebilir
Mantar hastalığının başkalarına yayılma riskini azaltmak ve tekrarlamasını önlemek için kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler de vardır.
Mantar hastalığı için ilaçlar
Kasık ya da vücut mantar hastalığı yaklaşık 10 kişinin 8’inde mantar önleyici krem kullanmaya başladığında iyileşir. Yapılan çalışmalarda, birçok herhangi bir yan etki görülmemiştir. Fakat birkaç kişide krem kullanımından kaynaklanan deri tahrişi meydana gelir.
Tedaviniz için gerekli talimatları yerine getirmeniz önemelidir. Kremi günde birkaç kez uygulamanız gerekebilir ve döküntüler kaybolduktan sonrada bir müddet kullanmayı devam etmeniz gerekebilir. Kremi bir ya da iki hafta boyunca kullandıktan sonra döküntüleriniz iyileşmeye başlamıyorsa, doktorunuza görünün.
Doktorlar bazen bir kremle birlikte mantar önleyici bir ilaç ve bir steroidi birlikte reçete edebilir. Mantar önleyici enfeksiyondan kurtarırken steroid iltihaplanmayla ilgili yardımcı olur. Fakat enfeksiyon tedavisi olmadan mantar hastalığını belirtilerini gidermeyecekleri için steroidiler tek başlarına kullanılmazlar.
Doktorlar, hamile ya da emziren kadılara mantar önleyici ilaçları reçete etme konusunda dikkatli olmalıdırlar.
Mantar hastalığını yayılmasını ya da tekrarlamasını önlemek için
Mantar hastalığını varsa, enfeksiyonlu olan yerin etrafındaki deriyi kuru ve temiz tutun. Bazı doktorlar mantar hastalığı için olan kapatıcı küçük bantlar önerir. Havlunuzun, elbiselerinizi ve nevresimlerinizin düzenli olarak yıkanmasını sağlayın.
Eğer mantar hastalığı kasıklarınızdaysa, boksör şort gibi bol ve pamuklu olan iç çamaşırı giyin.
Mantar hastalığı kaşıntı verici olabilir, fakat kaşımamaya çalışın. Kaşıma sonucu derinizi zedelenebilir ve bu da başka bir enfeksiyona neden olabilir ya da parmaklarınızdaki mantar vücudunuza yayılabilir.
Eğer hem atlet ayağı hem de mantar hastalığınız varsa, eş zamanlı olarak tedavi edilir. Ayanızdan yayılan mantar vücudunuzun diğer yelerine yayılabilir ve mantar hastalığınız tekrarlar.
Evcil hayvanınızın mantar hastalığı olduğunu düşünüyorsanız, onu bir veterinere götürün. Hayvanlardaki mantar hastalığı genelde tüylerinin arasındaki bir bölümde kıl bulunmayan bir açıklık olarak görülür. Evcil hayvanınız tedavi edilmezse tekrar mantar hastalığına yakalanabilirsiniz.
Bana ne olacak?
Mantar hastalığı tedavi edilerek iyileştirilebilir. Fakat tedavi olmadan, bu enfeksiyon uzun süre devam edebilir. Genelde kendiliğinden geçmez.
Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 29/09/2011
Yanıklar | |
Deri Alerji Testi Nedir | |
Cilt Bakımı ve Peeling | |
Aşırı Terleme Nedir ve Tedavisi Nasıldır | |
Sedef Hastalığı |
Tweet |
|