Yumurtalık Kanseri (Over Kanseri) Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Tedavisi
Yumurtalık kanserini ortadan kaldırmak için yapılan başlıca tedavi ameliyattır. Yumurtalıklarınızdan ve karnınızdan alınan biyopsilere mikroskopla bakmak, doktorların yumurtalık kanseri olup olmadığınızı söylemeyebilmesinin tek yoludur. Eğer doktorunuz kanser olduğunuzu düşünüyorsa, bunu çoğu kez ameliyatla almayı dener. Fakat bu aynı zamanda sizin durumunuza da bağlıdır. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız, doktor her iki yumurtalığınızı ve belki rahminizi almadan önce yumurtalık kanseri olup olmadığınızdan kesinlikle emin olmak isteyecektir.
Ameliyat sonrası daha fazla tedaviye ihtiyacınız olup olmağı, cerrahların ne tanı koyduğuna ve laboratuar sonuçlarına bağlıdır. Daha fazla tedavi görmeniz gerekiyorsa, bu kemoterapi olacaktır.
Ameliyat
Yumurtalık kanserini inceleyen iki türlü cerrahi operasyon vardır. Hangi tür operasyon geçirirseniz geçirin genel anestezi verileceği için ameliyat boyunca uyuyacaksınız.
Laparoskopi sırasında cerrah karnınıza iki küçük kesik atar. Küçük aletler ve bir kamera yumurtalıklarınızın yakından görülmesini sağlar, doku örnekleri alınır ve kist veya gerekli görülürse yumurtalıklar alınır. Bu operasyon sizi standart operasyona göre daha hızlı iyileştirecektir. Fakat cerrahınız bir kanser tanısı koyduysa, kanserli hücreleri mümkün olduğunca dışarı çıkarabilmek için daha sonra normal ameliyata ihtiyacınız olacaktır.
Standart ameliyat sırasında, operatör yumurtalıklarınızı görebilmek için büyük bir kesik atar. Eğer yumurtalıklarınızda bir tümör bulursa bu kanser olabilir, muhtemelen tüm yumurtalığınızı alacaktır. Operatör bunu sadece kansere neden olmuş bir parça yumurtalığı keserek dışarı çıkarmak için yapar. Bu tümörü kanser olup olmadığının incelenmesi için acilen laboratuvara gönderir. Bu bazen operasyon sırasında yapılır. Eğer laboratuvardan kanser olduğunuz sonucu çıkarsa, cerrahınız en iyi şekilde sağlıklı kalabilme şansını size verebilmek için mümkün olduğunca kanseri yok etmeye çalışacaktır.
Cerrahınız kanser bulunduran yumurtalığın yanı sıra rahminizi (rahim alma ameliyatı yaparak), diğer yumurtalığınızı ve fallop tüpleriniz gibi üretken olan diğer kısımlarınızı da alabilir. Doktor aynı zamanda karnınızı örten zarın içinde (periton) ve bağırsakları örten zarı (omentum) da kanser varsa bunları da alabilir, çünkü kanser genellikle oralara da yayılır.
Eğer kanser görüldüyse, karnınızdaki bazı lenf düğümleri ve yumurtalığınızın etrafı da çıkartılabilir.
Cerrahınız bütün alınan parçaları incelenmesi için laboratuvara gönderecektir. Bu kanserin ne kadar yayıldığını ( hangi aşamada) gösterecektir . Fakat cerrah, çok fazla kanser varsa veya kanserler onun kolayca çıkaramayacağı yerlerdeyse, tüm kanserli parçaları çıkaramayabilir.
Büyük bir ihtimalle ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta hastanede kalmanız gerekecektir. Ameliyattan sonra şiddetli kanamalarınız, bacaklarınızda kan pıhtılanması ya da iyileşme problemleriniz olabilir. Fakat Ameliyattan çıktığınızda önceden yaptığınız her şeyi yapabiliriyor olmalsınız.
Eğer ameliyat sırasında her iki yumurtalığınızda alındıysa, bir daha doğal yollarla hamile kalmanız mümkün olmayacaktır, fakat üreme tedavileriyle hamile kalabilirsiniz. Mesela yumurtalıklarınızdan alınan yumurtalarınızın bazılarının dondurulması mümkün olabilir. Eğer hamile kalmak istiyorsanız ameliyat öncesi doktorunuzla size uygun seçenekleri konuşunuz.
Henüz menopoza girmediyseniz ameliyattan sonra; sıcak basması, gece terlemesi, vajinada kurulukla birlikte kemiklerin incelmesi (osteoporoz) gibi belirtileriniz olabilir. Tedaviler bu problemlerin bazılarına yardımcı olabilir.
Yumurtalık kanseri olmak endişe verici bir dönemdir ve bu sürece alışabilmeniz için zamana ihtiyacınız olacak. Bazı zamanlar bir cinsiyetiniz yokmuş gibi hissedebilirsiniz. Eşiniz, sizin desteğe ve anlayışa ihtiyacınız olduğunu bilmeli. Bunu bir danışmanla konuşmak size yardımcı olabilir.
Kemoterapi
Yumurtalık kanseri olan birçok kadın ameliyat sonrası kemoterapi görür. Doktorlar, önceden yumurtalık kanseri olan kadınlarda kanserin yayılmadığını (kanser sadece yumurtalıktaydı) düşünüp kemoterapiye ihtiyaç duymazlardı. Onlar tek tedavinin ameliyat olduğunu düşünürdü. Ancak bazı araştırmalar yumurtalık kanserinin başında olan kadınların kemoterapiden sonra daha uzun yaşadıklarını ortaya çıkardı.
Kemoterapinin amacı kalan kanser hücrelerini öldürmektir. Doktorunuz buna ameliyattan yaklaşık 4 hafta sonra başlar. Çoğu kez toplamda 6 terapiniz olur. Araştırmalar kemoterapinin, yumurtalık kanseri olan kadınların daha uzun yaşayabilmesinde yardımcı olduğunu gösteriyor. Kemoterapi bir damara takılan tüp vasıtası ile verilir. Genellikle gün içinde verilir ve bu tedavi için hastanede kalmaya gerek yoktur.
Kemoterapide kullanılan birçok farklı çeşit ilaç vardır. Araştırmalar gösteriyor ki, yumurtalık kanseri için kemoterapide platin içeren ilaçlar (sisplatin ve karboplatin) daha iyi geliyor ve daha uzun yaşamak için yardım ediyor. Uzun yaşamayı sağlayan Paklitaksel (markası Taxol) denilen platinli başka bir ilaç söylemekte mümkündür. Ancak bununla ilgili araştırmalar net değildir ve birleşmeyle daha fazla yan etkileri olabilir. Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmeliyet Enstitüsü (NICE) Ulusal Sağlık Hizmetlerin’de hangi tedavilerin uygun olduğuna karar veren hükümet dairesi, yumurtalık kanseri olan büyün kadınlara plantinli ilaçlarla kombinasyon halinde paklitaksel ya da tek başına platinli ilaçlarla kemoterapi önerilmesini istedi.
Tüm kemoterapi tedavileri yan etkilere neden oluyor, fakat bu yapılacak kemoterapinin hangi ilaçlarla olacağınıza bağlıdır. Yumurtalık kanserinde, kemoterapiden sonra anemi (yorgun hissetmenize neden olan kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması) ve enfeksiyonlar gibi değişimler edinebilirsiniz. Mide bulantısı ve kusma yaygındır, ancak bunu önlemek için tedavi alabilirsiniz. El ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma ve duyma problemlere oluşabilir, ancak bu sorunlar çok yaygın değildir. Bütün kemoterapilerde olduğu gibi, yorgun hissedebilir, saçlarınızı kaybedebilir, ağzınızda yaralar çıkabilir ve iştahınızı kaybedebilirsiniz.
Eğer ameliyat ve kemoterapi sonrası hastalık devam ederse, daha fazla kemoterapi verilebilir. Hangi ilaçları alacağınız, ilk seferde hangi ilaçların size iyi gelip gelmediğine, kemoterapinizde işe yarayıp yaramadığına bağlıdır. Tekrar aynı ilaçlarla tedavi olabilirsiniz veya farklı ilaçlarlar kullanabilirsiniz.
Eğer kemoterapi platin ilaçları ve taksanlar kullanılarak sonuç vermediyse, doktorunuz diğer kemoterapi ilaçlarını önerecektir. Bunlar topotekan ya da pegile lipozomal doksorubisin hidroklorür (PLDH) olabilir.
Diğer tedaviler
Doktorlar bazen kemoterapiden sonra daha fazla kanser hücresi var mı diye araştırmak için ikinci bir ameliyat yaparlardı. Fakat araştırmalar gösteriyor ki özellikle ilk operasyonda kanserli hücrelerin çoğu alınmışsa, ikinci bir ameliyat kadınların uzun yaşamasına her zaman yardım etmiyor.
Radyoterapi yumurtalık kanserinde çok sık kullanılmaz. Fakat kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını kontrol için kullanılmış olabilir.
Bana ne olacak?
Yumurtalık kanseri olduğunuzda kimse size ne olacağını kesin olarak söyleyemez. Ancak çoğu kanser vakasınıda olduğu gibi size teşhis konulduğunda kanseriniz ileri seviyede değilse (daha az yayılmışsa) tedavi şansınız daha fazladır.
Ancak yumurtalık kanseri diğer organlarına da sıçramış bazı kadınlar uzun süre yaşarlar. Size ne olacağı ameliyat sırasında kaç doktorun kanseri giderdiğine ve diğer tedavilere ne kadar karşılık verdiğinize de bağlıdır. Araştırma etüdünden gelen rakamlar bize birçok kadının ortalamasını söyler. Ancak bunlar ne kadar iyi olacağınızı veya kanserinizin tedavilere nasıl cevap vereceğini öngörmez.
Doktorlar hangi yolun sizi kanserden kurtaracağını kesin olarak söyleyemezler. Bu nedenle dikkatli olmak zorundasınız ve tedaviniz bittikten sonra uzun süre düzenli olarak check-uplar yaptırmalısınız.
Yazar: Dr. Hakan ÖZÖRNEK
Makale Tarihi: 14/10/2011
Tüp Bebek Aşamaları | |
Sağlıklı uyanmak için yapılması gerekenler | |
Bağımlılık | |
Alkol zehirlenmesi (intoksikasyonu) nedir | |
Arı Sokması Nedir Tedavisi Nasıldır |
Rahim ( Uterus ) Kanserlerinde Tedavi Yöntemleri | |
Smear Testi Nedir | |
Vajinismusun Nedenleri Nelerdir | |
Vajinal Kuruluk | |
Bakteriyel Vajinit (Vajinozis) Nedir |
Tweet |
|