Meme Ağrısı Nedir

Meme Ağrısı Nedir

Meme ağrısı


Meme ağrısı kadınlar arasında çok sık görülen bir yakınmadır: her 3 kadından 2’si dönem dönem meme ağrısı çeker. Hastaların büyük çoğunluğu hekime başvurmaz ancak üç kişiden birisi kadın doğum uzmanı veya meme hastalıkları ile ilgilenen bir genel cerrahi uzmanına başvurur.
Meme ağrıları doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda daha az sorun olurken, sigara tiryakilerinde, fazla kahve tüketen ve sürekli stres altında yaşayan kadınlarda daha sık görülür. Hastaların az bir kısmı tedavi gerektirecek düzeyde ağrı sıkıntısı çeker. Doktora başvuranlar daha çok kanser endişesi ile gelir. Kanser olmadığının anlaşılması bile hastaların büyük çoğunluğunun rahatlamasına ve yakınmalarını daha az hissetmesine sebep olur.
Meme ağrısı doktora başvurma sebeplerinin en başında gelir. Birinci neden meme ağrısı, diğer neden memede ele kitle gelmesidir. Her ikisi de hastaları bize getirdiği ve hastaların muayenelerini radyolojik tetkiklerini yaptırmamıza olanak sağladığı için çok değerlidir. Memede ele gelen kitlelerin ancak % 10 kadarı meme kanseri çıkar. Meme ağrısı ile başvuran hastalar arasında meme kanseri görülme oranı çok daha düşüktür.
Meme Ağrısını 3 gruba ayırabiliriz: dönemsel meme ağrıları, dönemsel olmayan meme ağrıları ve meme dışı göğüs duvarı ağrıları. İlk iki grup memenin dokusundan menşeini alırken üçüncü grup daha ziyade göğüs duvarı adale eklem sisteminden kaynaklanır. Bu ağrıları bir birinden ancak dikkatli bir muayene ile ayırmak mümkündür.
Ağrının karakteri çok önemlidir: Adet dönemleri ile ilgisi olup olmadığı, ne sıklıkla yaşandığı, ne kadar sürdüğü, nasıl geçtiği gibi soruların cevapları ağrının ayırıcı tanısında hekim için önemli bilgilerdir.
Meme ağrısı için önlem ve tedaviler:
Meme ağrısı çeken hastaların büyük çoğunluğu, bunun nedenlerini öğrenip, kendisinde olumsuz bir durum olmadığını anlayınca rahatlar. Sadece % 3 oranında hasta ağır şikayetler nedeni tıbbi tedavi gerektirir.
Bazı önlemler ile hastaların meme ağrılarını daha kolay geçirmeleri mümkündür: Özellikle balenli ve sert sütyen kullanmak, sütyeni ağrılı dönemlerde geceleri de çıkartmamak hastaların önemli bir kısmını rahatlatır. Adet öncesi dönemde memelerde ödem olduğu için özellikle bu dönemde su ve tuz tüketimini kısıtlamak hatta gerekirse idrar söktürücü ilaç kullanmak faydalı olabilir.
Meme ağrısı olan hastaların sigara kullanmamaları, kahve tüketimini kesmeleri veya azaltmaları da ağrıları azaltacaktır. Bilimsel çalışmalarda, diyetdeki yağ oranının azaltılması da uzun dönemde ağrıyı azalttığı gösterilmiştir.
Meme ağrısı olduğu dönemlerde basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Daha ciddi ilaçlar kullanımı için hastanın en az 6 aydır süre gelen ve gündelik yaşam konforunu bozan ağrısı olması gerekir. Kullanılan ilaçlar hormon içerdiği veya vücut hormonları üstünde düzenleyici etki yaptığı için ciddi yan etkilere sahiptir: Bulantı, depresyon, adet düzensizliği, başağrısı ses kalınlaşması, kıllanma gibi.
Ağrılı dönemde mamografi çektirip sonra da mamografi tetkikinin ağrılı olduğundan yakınmak, bu yersiz korkunun toplumda yayılmasına aracı olmak hatta korku nedeni ile hayatında mamografi çekirmemiş ve ileri evre gecikmiş meme kanseri ile bize başvuran hastaların sorumluluğuna ortak olmak demektir. Bu konunun sosyal bir sorumluluk olduğunu unutmayalım: ağrılı dönemlerde mamografi çektirmeyelim.
Ağrılı dönemlerde mamografi çektirilmemesine özen göstermek gerekir. Mamografi acil bir tetkik olmadığından adet bitiminden bir kaç gün sona çekilirse hem sonuçlar daha doğru olacaktır; hem de çok daha rahat ve konforlu bir tetkik gerçekleşecektir.


www.memesagligi.com

Yazar: Dr. Hamdi KOÇER
Makale Tarihi: 13/09/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522