Yüz Felci
Yüz Felci
Bir sabah uyandığınızda yüzünüzün bir tarafını aşağı sarkmış bir halde bulursanız, yüz felci geçirmiş olabilirsiniz. Bu endişe verici olabilir, fakat çoğu insan tamamen iyileşir.
Yüz Felci Nedir?
Yüz felci’ nde, yüz kaslarınız aniden zayıflamaya başlar. Bunun olması, beyninizden yüz kaslarınıza mesajları ileten bir sinirin çalışmasının durmasıdır. Bu olay her zaman yüzünüzün sadece bir tarafında meydana gelir.
Yüz felcinin nedenlerini kesin olarak bilmiyoruz. Bu durum, bir vürüse bağlı olarak sinirin etrafında oluşan şişkinlikten kaynaklanıyor olabilir. Yüz felci geçiren herkesin yüz kasları zayıf değildir. 10 kişiden yaklaşık 3’ünde bir yaralanma ya da bir kulak hastalığı gibi başka bir rahatsızlıkları vardır. Doktorunuz bu rahatsızlıklar için mutlaka sizi muayene edecektir.
Felç geçiren bazı insanların yüz kaslarında bir zayıflık meydana gelir. Fakat bu, yüz felcinden farklıdır. Eğer bir felç geçirmişseniz, genelde bundan vücudunuzun diğer kısımları da etkilenir. Yüz felcinden başka problemleri elemek için, MR (Manyetik rezonans) ya da BT (bilgisayarlı tomografi) çektirmek gibi bazı testler yaptırmanız gerekebilir.
Yüz felci geçirme yüzdesi 60 kişide yalaşık 1’dir. Hamile kadınların yüz felci geçirme olasığı daha fazla gibi görünüyor.
Belirtiler nelerdir?
Yüzünüzün bir tarafı aşağı sarkmış bir halde bulabilirsiniz ve bu durumda gözünüzü açmak ya da kapatmak çok zordur. Düzgün bir şekilde gülümseyemeyebilir ya da kaş çatamayabilirsiniz ve konuşmanız anlaşılması güç bir hale gelebilir. Tükürüğünüzü ağzınızın içinde tutmanız zordur. Bu yüzden ağzınızdan salya akabilir.
Bazı insanların kulaklarının arkasında birkaç gün süren bir ağrı olur. Fakat yüz felci genelde ağrı ve acı verici değildir. Gürültü size rahatsız edici gelebilir. Dilinizin etkilenen kısmındaki tat alma duyunuzu yitirebilirsiniz.
Bütün bunlar sizi endişeli ya da içine kapanık bir hale getirebilir.
Bu belirtiler çok çabuk ortaya çıkar. İlk iki gün geçince daha da kötüleleşebilir.
Eğer gözünüzü düzgün bir şekilde kapatamıyorsanız, gözünüz kuruyabilir ve zarar görebilir. Nemlendirici göz damlaları ya da gözünüzü kapalı tutmak için göz bandı kullanmanız gerekebilir.
Yüz felci sadece yüzü etkiler. Eğer vücudunz diğer bölümlerinde güçsüzlük ya da uyuşma hissediyorsanız, vakit kaybetmeden doktorunuzu danışmalısınız.
Tedaviler neledir?
Çoğu kişi tedavi olsa da olmasa da yüz felcinden kurtulur. Çoğu kişi tedavi olamaz, ama deneyebiceğiniz bazı tedaviler vardır.
İlaç Tedavileri
Steroid tabletletleri ve antiviral tabletleri birlikte almak, yüz felcinin tedavisinde kullanılabilir. Yüz felci kimi zaman virüslerden kaynaklı olabilir. Bu yüzden antiviral ilaçlar kullanılır.
Ancak tüm bu ilaçlar doktor denetiminde ve reçete ile kullanılması gereken ilaçlardır. Doktorunuza danışmadan asla bu tip ilaçları kullanmayınız.
Antivilar ilaçlar hafif yan etkiler gösterebilirler. Bazı insanlarda mide bulantısı ve ishal yapabilir. Steroidlerin uzun süre ve yüksek dozda kullanımı zararlı olabilir. Yüksek tansiyon, diabet ve kemiklerin incelmesi gibi yan etkileri vardır.
İhtiyacınız olabilecek diğer tedaviler
Eğer ilaç tedavisi şikayetlerinizi düzeltmese fizyoterapiyi deneyebilirsiniz,Burada yüz kaslarınız güçlendirmek için bir terapistle çalışırsınız. Bu yüzünüz daha normal bir hale gelmesine yardımcı olabilir.
Hastalığın sonunda ne olacak?
Bu yüzünüzün normal haline geri döneceği ve kaslarınızın düzgün çalışcağı manasına geliyor. Yüz felcinden tamamen kurtulma olasılığınız büyüktür. Fakat,10 kişiden yaklaşık 3’ünde bazı kaslarda zayıflık kalır.
10 kişiden yaklaşık 2’sinde başka uzun dönemli sorunlar olur. Yüzünüz, yüz kaslarınız kısaldığı için farklı görünebilir ve üzünüzün farklı bölümleri birlikte hareket edebilir. Bu yüzden gözünüzü kırptığınızda yanağınızda gamze çıkabilir. Bu durum, yüzdeki sinir farklı bir şekilde tekrar uzadığı zaman gerçekleşir.
Bu problemler üzüntü verici olabilir. Daha sonraki tedaviler için doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca yüzünüzdeki değişiklerle başa çıkmada size yardımcı olacak bir psikiyatri profesyoneli bulabilirsiniz.
Eğer aşağıda sıralanan durumlara sahipseniz, uzun dönemli problemlerinizin olma ihtimali daha fazladır. Bunlar:
• Yüzünüzün etkilenen tarafında hiç hareketlilik yoksa.
• 60 yaşın üzerindeyseniz
• Yüksek tansiyonunuz varsa, diyabetseniz ya da hamileyseniz
•Altı hafta sonra iyileşmeye başlamadıysanız.
Yazar: Dr. Pınar AKAN
Makale Tarihi: 05/05/2011
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir | |
Sağlıklı ve Zayıf Kalabilmek için Diyet Önerileri | |
Lİften Zengin Diyet Nedir | |
Obezite Nedir Tedavi ve Ameliyat Yöntemleri Nelerdir | |
Besinlerle Kanserle Mücadele Etmek |
Tweet |
|