Göbek Fıtığı
Göbek Fıtığı Nedir ?
Göbek fıtıkları göbek çukuru içinden veya hemen yakınından çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür ve en sık hamilelik sırasında hasta tarafından fark edilir. Normalde içeri doğru olması gereken göbek çukuru, dışarı doğru bombeleşmiştir. Hamilelik bitiminde bazı kişilerde göbek fıtığı kaybolabilir. Gebeliğin sonlanmasına rağmen fıtık devam ediyorsa, tedavisi gerekir.
Göbek Fıtığı Neden Olur ?
Göbekte fıtığın çıktığı açıklık bölgesi doğumsal bir zayıf noktadır. Göbek fıtığının çıktığı
yer, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun
bebek karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan sonraki bir kaç gün içinde kordon
güdüğü düşer -bebekte göbek düşmesi- biçiminde adlandırılır.Bu bölge tamamen
kapanır; buranın tam kapanmaması sonucu çocuklarda göbek fıtıkları, kapandıktan
sonra erişkinlik döneminde yeniden açılması sonucu erişkinin göbek fıtığı ortaya çıkar.
O nedenle göbek fıtıkları da yine “doğumsal bir zayıf noktadan” çıkan fıtıklardır.
Göbek Fıtıklarının Tedavisi Nedir ?
Genel cerrahlar arasında küçük göbek fıtıklarını yamasız, direk dikiş ile onarma şeklinde bir eğilim mevcut ancak merkezimizde tüm göbek fıtıklarında yama ile onarım yapılmaktadır. Çünkü Avrupa Fıtık Derneğinin tavsiyesi tüm göbek fıtıklarında yama ile onarımın nüksleri önlemek açısından daha doğru olduğu şeklindedir. Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının küçük dahi olsa, zaman içinde yüksek oranlarda nüks ettiği tespit edilmiştir.
Göbek fıtıkları açık ve kapalı yöntemle ameliyat edilebilir. Açık yöntemle standart yamalar kullanılırken, kapalı yöntemde mutlaka kompozit yama kullanımı gerekmektedir. Kompozit yamalar daha pahalı olduğu için ameliyat maliyetini artırır. Çok küçük göbek fıtıklarında kapalı yöntemin avantajı nispeten azdır ancak büyük göbek fıtıklarında kapalı yöntem hasta için daha kolay ve konforlu olabilir.
Göbek fıtıkları küçük olduğunda lokal anestezi ile de onarılabilir. Genel olarak ameliyat günü hastayı evine taburcu etme şansı vardır. hastalar kısa süre içinde normal yaşamlarına ve işlerine dönerler. Yama ile onarıldıkları takdirde nüks etme riskleri çok düşüktür.
Göbek Fıtıkları Tedavi Edilmezse Riski Nedir ?
Göbek fıtıkları büyüdüğünde, artan oranda fıtık boğulması riski taşır. Diğer fıtklara göre göbek fıtıklarının boğulma riski daha fazladır. O nedenle küçük dahi olsalar göbek fıtıklarını onarmak daha doğru olacaktır. Daha önceleri, uzanınca veye elle içeri itince kaybolan fıtık, artık içeri girmiyordur. Acil bir durum olan fıtık boğulması ağrı ve bölgede kızarıklık da yapar. Acil durumlarda yeterli sağlık hizmeti bulmakta güçlük çekeceğinizi düşünüyorsanız, en ısa sürede göbek fıtığınızdan kurtulmalısınız.
Bebeklerde görülen göbek fıtıkları ile çocuk doktorları ve çocuk cerrahisi uzmanları ilgilenmektedir. Çocuk göbek fıtıkları hemen ameliyat gerektirmez. Pek çoğu çocuk 2 yaşına gelmeden önce kendiliğinden kaybolur.
Dr.Hamdi KOÇER
Yazar: Dr. Hamdi KOÇER
Makale Tarihi: 05/05/2011
Obezite Nedir Tedavi ve Ameliyat Yöntemleri Nelerdir | |
Derin Ven Trombozu ve Akciğer Embolisi | |
Diyabet (Şeker) Hastalığı Nedir | |
Alkol zehirlenmesi (intoksikasyonu) nedir | |
EHEC (E.Coli) |
Tweet |
|