Bağırsak Kanserlerinin Tedavisi
Bağırsak Kanserlerinin Tedavisi Nasıldır?
Bağırsağınızın içinde gelişen kanserler tedavi edilebilir. Eğer kanser çok uzağa yayılmadıysa, iyileşme şansınız vardır.
Çoğu kişi için başlıca tedavi ameliyattır. Ayrıca, radyoterapiye ya da kemoterapiye de ihtiyacınız olabilir.
Ameliyat
Bağırsak kanseri olan çoğu kişi ameliyatla tedavi edilir. Eğer kanseriniz oldukça erken teşhis edildiyse, cerrahınız bütün kanserli hücreleri çıkarmaya çalışacaktır. Bunun yapılaması size kanserden tamamen kurtulma şansı verecektir. Kanseriniz yayılmışsa, cerrah sizi iyileştiremeyebilir. Fakat cerrahınız kanserinizi yavaşlatmak için ya da bağırsağınızdaki tıkanıklığı gidermek için bir operasyon önerebilir.
İhtiyacınız olacak ameliyat türü tümörün ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar uzağa yayıldığına bağlıdır. Küçük bir tümörünüz (polip) varsa, sadece ufak bir operasyona ihtiyacınız olabilir.
Tümör daha büyükse, bağırsağınızın bir kısmını alınması için bir operasyon geçirmeye ihtiyacınız olabilir. Bir bölüm kesilir ve her iki tarafın uçları biraraya getirilir.
Ayrıca, cerrahınızın bağırsak çevresinden bazı ilave doku çıkarması gerekebilir.
Bağırsak kanseri ameliyatı karnınızda açılan bir kesik (açık ameliyat) vasıtasıyla gerçekleştirilir. Ayrıca, laparaskopiyle de gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatta, aletler ile vücudunuzda açılan bir kesik yoluyla gerçekleşir. Bu ameliyat sonrasında muhtemelen daha çabuk iyileşirsiniz.
Bağırsağınızın kolon denilen kısmı oldukça uzundur. Bu yüzden, buradan bir parça alınması için yapılan bir operasyon yaşantınıza çok fazla etki etmeyebilir. Rektum kısmınız (anüsten önce gelen bağırsağınızın son kısmı) çok kısadır. Bu durum ameliyatı daha zor hale getirir. Bir kolostomiye ihtiyacınız olma ihtimali vardır. Bir kolostomi yaptırırsanız, cerrah karnınızda bir delik açar. Bağırsağınızın parçası bundan sonra bu deliğe tutturulur. Atıklar bağırsaklarınızdan rektum yoluyla çıkmak yerine, bunu karnınızdaki delik vasıtasıyla yapacaklar. Atıklar bir torbada toplanır.
Rektal kanser olan herkesi bir kolostomiye operasyonuna ihtiyacı olmayacaktır. Bazı kişiler için bağırsakları iyileşirken sadece geçici olarak yapılır. Bir çok kişi kolostomi yaptırma konusu endişelenir. Fakat bunu yaptırmaya ihtiyacınız olsa bile, başa çıkmayı öğrenmeye yardımcı birçok şeyiniz olacak. Modern teknoloji kolostomi eskiden olduğundan çok daha az zahmetli olması demektir. Torbalar küçüktür ve elbiselerden gözükmezler. Bunların genellikle bir filtreleri vardır, bu yüzden koku yapmazlar. Bir kolostominin önceden yaptığınız şeylere engel olmaması gerekir, spor yapmak gibi.
Ameliyattan sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekecektir. Ağrınız olursa, bunu bir doktor ya da bir hemşireye mutlak bildirin. İhtiyacınız varsa, size güçlü ağrı kesiciler verebilirler.
Kemoterapi
Kemoterapide kanser hücrelerini öldüren ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar tüm vücudunuzu etkiler, bu nedenle kemoterapi ilaçları radyoterapide ya da ameliyatta gözden kaçırılabilen kanser hücrelerini yok etmek için iyidirler. Kullanılabilen birkaç ilaç vardır. Daha yeni ilaçlar yayımlı kanseri tedavi etmeyi amaçlar ya da diğer ilaçlardan sonuç alınamadıysa denenebilirler. Kemoterapi ilaçları genellikle enjeksiyon olarak verilirler.
Ameliyat sonrası kemoterapinin bağırsak kanseri olan kişilerin daha uzun yaşamasına yardımcı olduğunu gösteren iyi araştırmalar bulunmaktadır. 10 kişiden yaklaşık 3’ü tıbbi yardım gerektiren bir yan etkiye maruz kalır. İshal, ağzınızda ve boğazınızda şişlik ya da kendiniz yorgun hissetme sık görülen bazı yan etkilerdir. Bazı kişilerin mide bulantısı olur. Mide bulantısını önlemek için size başak ilaçlar verilebilir. Bazı kişilerin daha fazla enfeksiyon kapma ve daha kolay gibi sorunları olur.
Radyoterapi
Radyoterapi kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili X ışınlarını kullanır. Kolondaki kanser için çok sık kullanılmaz. Fakat rektumunuzdaki (anüsten önceki bağırsağın son kısmı) kanser için kullanılabilir.
Radyoterapi ameliyattan önce tümörü küçültmek için kullanılır. Cerrahınız için bütün kanser hücrelerini kesip çıkarmayı daha kolay hale getirir. Ameliyattan önce uygulanan radyoterapinin, operasyon geçirdikten sonra daha uzun yaşamaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar vardır. Fakat bu faydalar kanserinizin evresine bağlı olacaktır. Faydalarının yan etkilere değer olup olmadığına karar vermede doktorunuz size yardımcı olacaktır.
Radyoterapi ameliyattan sonra da uygulanabilir. Amaç operasyon sonrasında geride kalan herhangi bir kanser hücresini yok etmektir.
Radyoterapi tedavisi görmek için hastaneye gitmeniz gerekecektir. Kanserinizin olduğu noktaya bir cihaz tarafından radyasyon demeti gönderilir. Birkaç gün ya da birkaç hafta boyunca her gün küçük bir dozda tedavi uygulanır.
Tümörünüzün içine radyoaktif bir kapsülün yerleştirildiği daha yeni bir tür radyoterapi de vardır.
Tedavi sırasında bir dakika boyunca ya da daha fazla hareketsiz kalmak zorunda olmanıza rağmen, radyoterapi genellikle acı vermez. Bu durum rahatsız edici olabilir. Radyoterapi tedavisi sürecinde görülen yan etkiler arasında aşırı yorgunluk hissi, mide bulantısı ya da ishal olma bulunur. Diğer sorunlar tedaviden sonra bir süreliğine ortaya çıkabilir.
Yazar: Dr. Pınar AKAN
Makale Tarihi: 23/09/2011
Lİften Zengin Diyet Nedir | |
Alkol zehirlenmesi (intoksikasyonu) nedir | |
Dukan Diyeti Nedir | |
Migren | |
Tıp Bayramınız Kutlu Olsun |
Kolon Kanseri Nedir Ve Belirtileri Nelerdir | |
Guatr Nedir | |
Pankreas Kanserinin Belirtileri Nedir | |
Kolorektal kanserler ( Kolon Kanseri ) | |
Lipom (Yağ Bezesi) Nedir |
Tweet |
|